Като проява на последователност – така в предаването Нюзрум по Радио Фокус

...
Като проява на последователност – така в предаването Нюзрум по Радио Фокус
Коментари Харесай

Адв. Георгиев: Последователен политически акт е отсъствието на президента от клетвата на Атанасова и Белазелков

Като демонстрация на поредност – по този начин в предаването " Нюзрум "  по Радио " Фокус " адв. Емил Георгиев от Инициативата " Правосъдие за всеки " дефинира отсъствието на президента Румен Радев от клетвата на новите конституционни съдии от парламентарната квота в петък.

" Това, че президентът реши да не участва на полагането на клетва от страна на новите конституционни съдии от парламентарната квота – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, е пореден политически акт, имайки поради подхванатите от него правни дейности, а точно оспорването на това решение пред Конституционния съд ", изясни той.

Според адв. Георгиев номинацията на Десислава Атанасова е притеснителна.

" Няма по какъв начин да пренебрегнем биографията на госпожа Атанасова. Тя е напълно политическа. Това, единствено по себе си, не е неприятно или за упрек, само че тази биография не е подобаваща, с цел да бъде определена тя за парламентарен арбитър. В Конституционния съд следва да отидат неполитизирани лица. А даже и да са били свързани с политика в миналото в своя живот, сред прекратяването на тази съгласуваност и избора им в Конституционен съд е хубаво да е минало някакво време, което да ги сложи в задоволителна раздалеченост от съответни политически партии ", разяснява той.

" Досега не ми е прочут сходен случай, в който някой от позицията зам.-председател на водеща политическа партия, която е доста мощно показана, както в Народното събрание, по този начин и на общинско равнище, непосредствено да отиде в Конституционния съд. Това е казус, който не е добър ", добави юрист Емил Георгиев.

Според него изборът на новите конституционни съдии е бил много припрян.

" Бързичко стана. Това идва да покаже, че явно е била налице по-отдавнашна политическа сделка сред партиите, които сега образуват парламентарното болшинство. Тази сделка се е отнасяла както до претендентите, до техните имена, по този начин и до събитието оптимално бързо да се мине по процедурата и да се пристъпи към избор. Тоест, сочи по-скоро към едно подмолно договаряне и по-късно малко официално осъществяване на процедура. Считаме, че има нарушаване на Конституцията ", приключи адв. Георгиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР